Verstelmogelijkheden bureaustoel

Iedere bureaustoel heeft een mechanisme met verstelfuncties. Deze functie kan verschillen van het verstellen van de zithoogte tot de rugleuning of zitting. Dankzij de verstelfuncties kunt u uw bureaustoel optimaal instellen en uw zithouding aanpassen. Welke verstelfuncties en mechanismes er zijn, hebben we hieronder voor u in kaart gebracht. U kunt zoeken op Functies wanneer u op een Merkenpagina van een van onze fabrikanten bent. 

 

Functies en verstellingen

 

Bureaustoel Zithoogte-verstelling

Zithoogte-verstelling
De naam zegt het al: met deze basisfunctie past u de zithoogte aan, aan de lengte van uw onderbenen. Iedere bureaustoel is in hoogte verstelbaar. De hendel waarmee u dit bedient, zit rechtsonder de zitting van de stoel.

Rugleuning-hoogteverstelling
Om uw rug gedurende de dag goed te ondersteunen, kunt u gebruikmaken van de rugleuning-hoogteverstelling. U kunt de rugleuning bedienen door middel van een draaiknop of hendel.

Armsteunen, 2D-, 3D- en 4D-armleggers
Armsteunen zijn belangrijk voor een goede zithouding. Wanneer ze goed zijn ingesteld, voorkomen ze nek- en schouderklachten. Armleuningen ondersteunen een correcte zithouding en helpen u om goed rechtop te blijven zitten. 2D-armsteunen kunnen in hoogte en breedte worden versteld. Van 3D-armsteunen kunnen de armleggers (ook wel opdekjes genoemd) naar voren en achteren schuiven en 30 graden roteren. Van de 4D-armsteunen kunnen de armleggers (opdekjes) bovendien in de breedte worden versteld.

Verstelbare lendensteun
Een verstelbare lendensteun in de rugleuning maakt het mogelijk de kromming van de rugleuning aan te passen. Dit helpt rugklachten voorkomen, omdat de vorm van de rugleuning zo beter aansluit bij uw rug. Een lendensteun kan in hoogte en/of diepte versteld worden. Bekijk onze ergonomische bureaustoelen met verstelbare lendensteun.

Zitdiepte-verstelling
De zittingdiepte wordt meestal aangepast door middel van een verschuifbare zitting. Dankzij de verstelbare zitdiepte.

 

Welke soorten mechanismes en technieken zijn er?

 

zitneig-mechanisme

Zitneig-mechanisme
Met het zitneig-mechanisme kan de zitting worden gekanteld. Hierdoor wordt de openingshoek tussen rug en zitting vergroot, wat uiteindelijk ʻactief zittenʼ mogelijk maakt.

Permanentcontact-mechanisme
Dankzij deze functie wordt uw rug goed ondersteund wanneer u van zithouding verandert. Het mechanisme zorgt ervoor dat de rugleuning naar voren en naar achteren kan bewegen. Hierdoor is de zitting niet afzonderlijk kantelbaar.

* Synchroon-mechanisme
De synchroon-functie ondersteunt het lichaam optimaal in elke zitpositie.
Het combineert een beweging van de rugleuning met een daarop afgestemde beweging van de zitting. De stoel volgt hierdoor uw natuurlijke lichaamsbewegingen. Uw rug en bovenbenen worden daarbij goed ondersteund. De weerstand van het mechanisme kan worden aangepast aan het lichaamsgewicht van de gebruiker.

Neig-mechanisme
Bij een klassiek neig-mechanisme vormen de zitting en rugleuning van de stoel één geheel. Wanneer u naar achteren beweegt, kiept de stoel comfortabel achterwaarts. Uw bovenbenen en voeten worden enigszins opgetild.
Kniematic-neig-mechanisme
Comfortabeler dan het klassieke neig-mechanisme, omdat de voeten op de grond blijven staan wanneer de stoel achterover kantelt. Het kantelpunt bevindt zich aan de voorzijde onder de zitting.

Trimension-technologie
Deze door fabrikant Wilkhahn gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om drie-dimensionaal te bewegen op uw bureaustoel. Door de verbinding van de synchrone 3D-mechanica, met een bijzonder elastische zitting- en rugsysteem, wordt de automatische aanpassing aan elke beweging en zithouding van de gebruiker gegarandeerd. Het lichaam wordt in elke houding ondersteund, zodat het in evenwicht blijft.

FLEXTECH-techniek

FLEXTECH-techniek
De Duitse fabrikant Interstuhl ontwikkelde de FLEXTECH-techniek die het mogelijk maakt om actief te zitten en bewegen op uw bureaustoel. Door de verbinding van de FLEXTECH-techniek met het synchroon-mechanisme in de bureaustoel, wordt het mogelijk uw lichaam voorwaarts, zijwaarts en achterwaarts te bewegen. Deze unieke vorm van 3D-zitten zorgt ervoor dat de heupen vrij kunnen bewegen, zonder een gedwongen zithouding. Doordat uw lichaam voortdurend in beweging is, worden klachten die het gevolg zijn van langdurig statisch zitten voorkomen.

Smart-Spring-technologie
Eveneens door de Duitse fabrikant Interstuhl ontwikkelde techniek. De bureaustoel past zich zonder complexe instellingen aan de betreffende gebruiker, zijn lichaam en zijn bewegingen aan. Gecompliceerde en zware mechanica is volledig overbodig. De Smart-Spring-Technologie laat niet alleen een breed scala aan bewegingen toe, maar zorgt er ook voor dat de gebruiker altijd comfortabel zit, en daarbij in beweging blijft en desondanks goed wordt ondersteund.

bodybalancetechniek

Body-balance-techniek
De body-balance-techniek vindt u terug bij enkele bureaustoelen van het merk Topstar. De zitting beweegt alsof u op een bal zit. Door middel van uw spierkracht houdt u uw lichaam in balans.

 

* Hieronder in het kort enkele vormen van synchroon-mechanismes die nog niet besproken zijn:

Punt-synchroon-mechanisme
Het kantelpunt van de zitting is specifiek voor het ontwerp van de bureaustoel.

Comfort-synchroon-mechanisme
Verstelgemak, specifiek ontworpen voor het model bureaustoel.

Synchroon-relax-mechanisme
De stand van de rugleuning heeft een groter bereik achterwaarts. U kunt hierdoor comfortabel achterover leunen.

A-synchroon-mechanisme
De beweging van de rugleuning en de zitting zijn niet op elkaar afgestemd. De rugleuning en zitting zijn daarom onafhankelijk van elkaar te verstellen.

Autolift-synchroon-mechanisme. Auto-fit-synchroon-mechanisme. Twist-balance-mechanisme.
Het mechanisme verstelt de zitting in combinatie met de rugleuning. Kenmerkend voor deze mechanismen is dat het automatisch de tegendruk afstemt op het lichaamsgewicht. Het mechanisme kan worden vergrendeld in de voorste en achterste positie.

Auto-return-mechanisme (vergaderstoelen)
Het auto-return-mechanisme van een draaibare vergaderstoel brengt de zitting van de stoel terug in zijn beginstand.

 

Meer informatie

Hoe u de verstelmogelijkheden van uw bureaustoel kunt bedienen, wordt uitgelegd in de gebruiksaanwijzing die bij uw bureaustoel wordt geleverd. Voor een goede basisinstructie kijkt u hier. Voor meer informatie kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen. Stuur een mail naar info@bureaustoel.nl of bel +31 (0) 73 850 5601.