Het juiste mechanisme voor het gewenste comfort
Een slechte zithouding en bijbehorende rug- en nekklachten hebben je aan het denken gezet. Zou het niet beter zijn een goede bureaustoel aan te schaffen? Eentje die lekker zit, zelfs als je er een hele dag op moet werken. Maar tijdens je zoektocht naar een bureaustoel ben je zoveel verschillende soorten mechanismes en technieken tegengekomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij leggen je uit welke mechanismes en technieken er bestaan en helpen je zo de keuze te maken die het beste bij jou past.
Als eerste is het goed om te weten waarom het mechanisme van je bureaustoel belangrijk is. Een mechanisme zorgt ervoor dat je stoel met jouw lichaam meebeweegt, waarbij de natuurlijke bewegingen van de gebruiker worden gevolgd. Zowel zitting als rugleuning kunnen kantelen, en vaak ook tegelijkertijd. Hierdoor kun je dynamisch werken en ontwikkel je minder lichaamsklachten.
Synchroon-mechanisme
Het synchroonmechanisme, waarbij de zitting in een vaste verhouding tot de rugleuning beweegt, wordt het meest gebruikt. De kanteling vindt plaats wanneer het systeem ontkoppeld is. Dit is wanneer de stoel niet meer in de ‘vaste’ stand zit. De beweging van de rug is groter dan die van de zitting. De verhouding is meestal 1:2 of 1:3. Hierdoor biedt dit mechanisme optimale ondersteuning in elke positie. Je rug en bovenbenen worden altijd op ergonomische wijze opgevangen. Een ander voordeel van het synchroonmechanisme is dat de stoel altijd de juiste tegendruk geeft, omdat de weerstand kan worden aangepast aan het lichaamsgewicht van de gebruiker.
Zitneig-mechanisme
Dit mechanisme maakt actief zitten mogelijk doordat de zitting wordt gekanteld en daarbij de openingshoek tussen rug en zitting wordt vergroot. Veel stoelen hebben ook een negatieve zitneiging; hierbij kantel je een beetje naar voren op je stoel. Daarmee duw je je bekken naar voren en staat je rug automatisch in een natuurlijke, gezonde houding.
Permanentcontact-mechanisme
Bij deze functie volgt de rugleuning de beweging van het bovenlichaam. De rugleuning beweegt dus naar voren wanneer jij dat doet, en naar achteren als jij achterover leunt. De zitting blijft hierbij wel in dezelfde positie en kantelt dus niet.
Neig- of kantelmechanisme
Dit is eigenlijk het klassieke mechanisme, waarbij de rugleuning en de zitting als één geheel worden gekanteld. Het kantelpunt zit ongeveer in het midden onder de zitting. Wanneer je achterover leunt, worden je bovenbenen en voeten iets opgetild. Er bestaat ook een iets comfortabelere versie van het kantelmechanisme, namelijk het kniematic-neig-mechanisme. Hierbij blijven je voeten op de grond staan wanneer de stoel achterover kantelt. Het kantelpunt zit hier niet in het midden, maar aan de voorzijde onder de zitting.
Trimension-technologie
De Trimension-technologie maakt het mogelijk om driedimensionaal te zitten én bewegen op je bureaustoel. Deze technologie verenigt design met ergonomie. Stoelen met deze technologie zijn ideaal om rugpijn tijdens langdurig zitten te voorkomen. De zitting en rugleuning passen zich namelijk automatisch aan naar de bewegingen van de gebruiker. De twee helften van de zitting en rugleuning bewegen bovendien onafhankelijk van elkaar, waardoor de natuurlijke beweging van het bekken wordt gestimuleerd. Het lichaam wordt in elke houding ondersteund en blijft in evenwicht. Ook stoelen met de Trimension-technologie kunnen afgesteld worden op het lichaamsgewicht van de gebruiker. Het merk Wilkhahn biedt een aantal goede bureaustoelen aan met de Trimension-technologie.
Body-balance-techniek
Als laatste bestaat er ook nog de Body-balance-techniek, waarbij de zitting beweegt alsof je op een bal zit. De ziting zit los en kantelt naar voren en achteren. De rugleuning is synchroon en beweegt mee. De spierkracht die dan automatisch geactiveerd wordt, houdt je lichaam in balans en zorgt voor een rechte houding. Het merk Topstar biedt een mooie stoel aan met de Body-balance-techniek.
Meer informatie en advies
Hopelijk zijn de verschillen tussen de mechanismes en technieken zo een beetje duidelijker voor je geworden. Mocht je er toch niet helemaal zelf uitkomen, dan helpt Bureaustoel.nl je graag verder met deskundig advies. Wij zijn te bereiken via het telefoonnummer +31 (0) 73 850 56 01 of je kunt e-mailen naar info@bureaustoel.nl.