De knoppen en hendels van je bureaustoel; waar zijn ze voor en hoe bedien je ze?

Beta bureaustoel Be Brave 200 netweave werkplek | www.bureaustoel.nl

Het komt regelmatig voor dat mensen geen idee hebben hoe ze hun bureaustoel goed in moeten stellen. De hendel waarmee de stoel omhoog of omlaag bewogen kan worden is vaak wel bekend, maar waar dienen al die andere knoppen en hendels eigenlijk voor? Als jij je dit ook vaak afvraagt, maak je dan geen zorgen. In deze blog ontdek je een complete gids met verstelopties voor je bureaustoel, inclusief welke knop of hendel je nodig hebt en hoe je die moet gebruiken. Per versteloptie staan vaak meerdere manieren aangegeven om je bureaustoel in te stellen, want het verschilt per stoel hoe je optimaal zitcomfort instelt.

Zithoogte 

Het eerste wat je moet instellen om een goede zithouding te creëren is de zithoogte. De zithoogte is optimaal ingesteld wanneer je knieën een hoek van 90° hebben. Het is belangrijk dat je voeten hierbij recht op de vloer staan en dat je geen druk voelt aan de onderzijde van je dijbenen. De hendel of knop die je nodig hebt om de zithoogte in te stellen bevindt zich vooraan onder de zitting van je bureaustoel. Trek de hendel omhoog of druk de knop in en laat de hendel of knop vervolgens los op de gewenste hoogte om de zithoogte lager te maken. Om de zithoogte te verhogen sta je op, trek je de hendel omhoog of druk je de knop in en laat je de hendel of knop vervolgens op de gewenste hoogte los. 

Stap 1

Zitdiepte 

Als jouw bureaustoel de mogelijkheid heeft om de zitdiepte aan te passen, dan kan dat met een drukknop of hendel achteraan onder de zitting. Ga met je rug recht tegen de leuning aanzitten. Een drukknop druk je in en schuif je naar voren of achteren om de juiste zitdiepte te bereiken. Een hendel trek je omhoog waarbij je de zitting naar achter schuift om de zitdiepte te verkleinen en de zitting naar voren schuift om de zitdiepte te vergroten. In de meest ideale positie zou je vuist tussen de voorkant van de zitting en je onderbenen moeten passen.

Zitdiepte-verstelling Prosedia Ergo 16G2 | www.bureaustoel.nl

Rughoogte

Om een vermoeide rug en schouders te voorkomen, is het instellen van de juiste hoogte van de rugleuning belangrijk. De meeste bureaustoelen beschikken over een lendensteun in de rugleuning. Door de rugleuning op hoogte te zetten van de holling in je onderrug bereik je een S-vorm in je rug, waardoor de druk op tussenwervelschijven afneemt. Als je de drukknop onder de rugleuning induwt en de rugleuning naar beneden schuift, verlaag je de rughoogte. Als je diezelfde drukknop induwt en de rugleuning naar boven verschuift, verhoog je de rughoogte. Bij luxere modellen bureaustoelen kun je de lendensteun ook nog verstellen met een draaiknop of pompje aan de zijkant van de zitting.

Zithoek 

Om de juiste ergonomische houding aan te nemen kun je ook de hoek tussen de rugleuning en zitting instellen. Het is aan te bevelen om regelmatig actief te zitten door de zitting naar voren te kantelen. Je kunt de zithoek aanpassen door aan de hendel te trekken die achteraan onder de zitting zit. Als je de hendel naar boven beweegt en de zitting naar voren kantelt, vergroot je de openingshoek. Als je de zitting naar achter kantelt, verklein je de openingshoek.

Synchroon-dynamische beweging

Om in elke zithouding een optimale ondersteuning van je bureaustoel te krijgen, hebben veel stoelen de mogelijkheid om een synchroon-dynamische beweging in te stellen. De hendel of knop die je hiervoor nodig hebt zit vaak links onderaan de zitting. Om de stoel te blokkeren trek je de hendel naar beneden of druk je de knop in en laat je deze los in de gewenste positie. Zo blijft de zitstand hetzelfde. Wil je wel dat de stoel met je meebeweegt? Zet de bureaustoel dan in de vrije stand door de hendel naar boven te trekken of de knop in te drukken. Daarna kun je de rugleuning belasten en zal deze je bewegingen volgen. De vrije stand is aan te raden, want dit is gezonder.

Punt-Synchroon-mechanisme. Zie verklaring onder Button Keuzehulp.

Automatische gewichtsinstelling

Je kan je bureaustoel zo instellen dat de weerstand wordt aangepast aan je gewicht. Op die manier heb je een actieve zithouding en werk je lichaamssynchroon. De stoel moet soepel en comfortabel aanvoelen wanneer je naar achteren leunt. De gewichtsinstelling is regelbaar met een draaiknop in het midden onder de zitting. Voor minder weerstand draai je deze naar rechts, en voor meer weerstand draai je de knop naar links.

Armleuningen  

Bij een goede werkhouding hebben je armen ongeveer een hoek van 90° en liggen de onderarmen recht op het tafelblad. Om de hoogte van de armleuningen te verstellen gebruik je de drukknop op de stang van de armleuning. Druk deze in en duw de armleuning omlaag of omhoog. Ook het goed instellen van de breedte van de armleuningen is belangrijk om zo spierverkramping tegen te gaan. Stel de armleuningen zo in dat je armen zich loodrecht onder je schouders bevinden. Gebruik daarvoor de hendels onder de armleuningen. Je drukt deze naar beneden, maakt de ruimte smaller of breder en trekt vervolgens de hendel weer naar boven. Als je gaat werken op je bureaustoel, ontspan dan je schouders. 

Stap 2

Meer informatie en advies?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel beter weet waar al die knoppen en hendels van je bureaustoel nu voor zijn en hoe je ze bedient. Vergeet ook niet dat bij iedere bureaustoel die we leveren een gebruiksaanwijzing zit waarin de verstelmogelijkheden worden uitgelegd. Mocht je er toch niet helemaal zelf uitkomen, dan helpt Bureaustoel.nl je graag verder met deskundig advies. Bel ons op +31 (0) 73 850 56 01 of stuur een mail naar info@bureaustoel.nl.