Hoe verminder je het stressniveau op kantoor?

kantoorstress

Of het nu gaat om 16 of 40 uur in de week, je wil natuurlijk dat werknemers productief en effectief te werk gaan. Ook op kantoor! Dan is het belangrijk dat medewerkers zich goed en veilig voelen in hun werkomgeving, met zo min mogelijk negatieve prikkels. Met een paar simpele tips kun je stress op kantoor verminderen en je medewerkers comfortabel laten werken.

Bureau en bureaustoel

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg ervoor dat je medewerkers een juiste houding aannemen achter hun bureau. Niet alleen geluids- en beeldprikkels kunnen voor meer stress zorgen, maar ook een verkeerde zithouding kan het stressniveau bij een individu verhogen. Een ergonomische bureaustoel met verstelbaar bureau is daarom zeker geen overbodige luxe op kantoor. En als je dan een mooi, verstelbaar bureau hebt, probeer er dan voor te zorgen dat deze opgeruimd is. Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar een rommelig bureau kan je belemmeren in je dagelijkse werkzaamheden. Gevolg? Stress!

Creëer een ruimte om te ontspannen

Ook als werkgever kun je ervoor zorgen dat het stressniveau op kantoor wordt geminimaliseerd. Niet alleen met de juiste bureaus en bureaustoelen, maar ook met een aparte ruimte waar werknemers zich even kunnen ontspannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een potje tafelvoetbal. Is dit niet voor iedereen weggelegd? Creëer dan stilte-werkplekken, zodat mensen zich kunnen afzonderen en productief kunnen werken zonder afleiding.

Verlicht stress door kleurgebruik

Heb je al eens gekeken naar de kleuren die in je kantoor worden gebruikt? Kleuren kunnen namelijk rust creëren of juist het tegenovergestelde effect veroorzaken. Een kantoor met alleen maar witte muren kan kil en zakelijk ogen, waardoor je je wellicht minder op je gemak voelt. Misschien moet je er dan eens aan denken om kleuren als blauw of groen te gaan gebruiken. Groen- en blauwtinten schijnen een kalmerende werking te hebben op mensen, waardoor ook de focus en productiviteit wordt verbeterd.

Ga lekker naar buiten

Het lijkt misschien een overbodige tip, maar toch vergeten veel mensen om gedurende de dag ook eens even naar buiten te gaan. Dit is niet alleen goed om een frisse neus te halen en even wat vitamine D aan te maken, het doorbreekt ook het langdurig zitten. Ga tijdens de pauze lekker een blokje om of houd je wekelijkse meeting al wandelend door het park vlakbij kantoor. Je stressniveau zal verlagen door lichaamsbeweging!

Door stress onder werknemers zoveel mogelijk te beperken, voorkom je de negatieve gevolgen die stress uiteindelijk met zich meebrengt. Besteed daarom aandacht aan een ergonomische werkplek waar mensen zich kunnen terugtrekken om even te ontspannen.