Waar dienen al die knoppen en hendels van een bureaustoel voor?

In mijn ‘praktijk’ als bureaustoelenleverancier, ervaar ik vrijwel dagelijks dat ‘bezitters’ van bureaustoelen geen idee hebben wat hun kantoorstoel allemaal kan.

Natuurlijk, de hendel waarmee je de stoel omhoog of omlaag laat bewegen is redelijk bekend. Maar waar dienen die andere knoppen en hendels eigenlijk voor?

Onlangs was ik bij een middelgroot ict-bedrijf in Amsterdam. Het was vakantietijd, zodat veel bureaustoelen onbezet waren. Een mooie gelegenheid voor de facilitaire manager om eens orde op zaken te stellen. Hij had me gevraagd om te inventariseren aan welke stoelen iets mankeerde en welke onderdelen vervangen moesten worden.

Verspreid over de verschillende werkplekken controleerde ik in totaal 18 bureaustoelen. Van één stoel bleek de stof versleten omdat de gebruiker de gewoonte had een voet onder haar achterwerk op de zitting te leggen. Verder bleek slechts één stoel defect: de rugleuning was afgebroken. Overigens een heel bijzonder type rugleuning omdat deze dankzij een rubber ophanging mee kan bewegen met de gebruiker en dus in allerlei wisselende zitposities voor goede ondersteuning zorgt. Bovendien beschikt deze rugleuning over een verstelbare lendensteun, evenals de andere stoelen, maar dat had nog niemand ontdekt.

Ik ontdekte al vrij snel wat de oorzaak was van het afbreken van de rugleuning. Doordat het rubber van de ophanging was versleten, was de bevestiging van de leuning aan de stoel zelf losgeraakt. Dit euvel was bekend bij de fabrikant, die dan ook een reparatiekit had samengesteld waarmee ik eenvoudig de rugleuning weer in optimale staat kon brengen.

Hoewel er geen order voor nieuwe onderdelen of nieuwe vervangende stoelen viel te noteren, heb ik toch even de tijd genomen om de klant een (gratis) zitinstructie te geven.

Ik liet zien hoe de flexibele, bewegende rugleuning werkte en kon hem vertellen dat de overige 17 stoelen hier ook over beschikten. Ook wees ik hem op een andere knop die geen van de medewerkers had gevonden: de druktoets onder de zitting waarmee de zitting naar voren en naar achteren kon worden verschoven om de zitdiepte aan te passen. Een optimale mogelijkheid om één en dezelfde stoel geschikt te maken voor gebruikers van verschillende (boven)beenlengten.

Vraagt u zich ook wel af waar die knoppen en hendels van uw stoel allemaal voor dienen? Op onze website wordt duidelijk uitgelegd welke verstelfuncties fabrikanten aan een bureaustoel kunnen meegeven. Mocht u na het lezen van deze uitleg nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Wilt u zelf een keer vrijblijvend de instelmogelijkheden van een goede bureaustoel ervaren? Stuur dan een email en wij komen u de werking van alle knoppen en hendels graag demonstreren.

John Klinkhamer