Wie wil er niet omarmd en gesteund worden?

Goede ondersteuning van de armen door middel van verstelbare armsteunen is essentieel voor het welzijn van de mens, en zeker voor kantoorwerkers.

Het zal in de wereldgeschiedenis een ondergeschikte plaats innemen, maar de moderne werknemer heeft nogal wat te verduren qua werkgerelateerde gezondheidsklachten. In een vorige blog hebben we het uitgebreid gehad over de gevaren van langdurig zitten en oplossingen aangedragen. Nu is het de beurt aan het voorkomen van nek- en schouderklachten.

Armen: zware verlengstukken

Het gewicht van uw armen is u waarschijnlijk onbekend. Laat er geen twijfel over bestaan: armen zijn zwaar. En zonder ondersteuning trekken ze aan uw schouders en nek. Zomaar op elke doordeweekse kantoortuindag! Dit werkt een stijve nek en pijnlijke schouders in de hand en dit is op zijn beurt niet erg goed voor de productiviteit. Want wie kent hem niet? De collega die opeens niet meer is komen opdagen vanwege de magische letters RSI. Deze staan voor Repetitive Strain Injury, maar zijn onlangs ingeruild voor andere magische letters, en wel de volgende: KANS.

Klachten aan de Arm, Nek en/of Schouders. Deze algemenere benaming dekt de lading beter. Het zijn namelijk niet alleen de herhaaldelijke bewegingen die last kunnen veroorzaken, maar ook belasting die voortkomt uit het niet ondersteunde gewicht van de armen. Wanneer u niet goed ondersteund wordt, dan zakt uw hele bovenlijf in elkaar, en dit kan niet alleen KANS, maar ook rugklachten veroorzaken. (Hier komen wij in een afzonderlijk blog over de verstelbare lendensteun of lumbaalsteun nog op terug.)

Daarom is het van groot belang dat als u aan uw bureau zit, u genoeg ondersteuning voelt bij uw armen. Goed ondersteunde armen hangen niet aan uw lichaam en dat scheelt enorm in gewicht. Een bureaustoel met instelbare armleggers is daarom ideaal. Zo kunt u zelf voelen welke positie van de armleggers ervoor zorgt dat uw armen en schouders optimaal ontlast worden. Deze armsteunen zijn dan vaak voorzien van een kunststof opdekje, dat van zacht kunststof is vervaardigd, waarop uw armen comfortabel rusten.

Multidimensionaal verstelbare armsteunen

De verstelbaarheid van de armleggers is cruciaal in deze. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 2D-, 3D- en 4D-armleggers. Wat heeft dit te betekenen?

Laten we beginnen met 2D-armleggers. Deze armsteunen zijn in hoogte en breedte verstelbaar. Veelal wordt de breedte ingesteld door middel van een beugel onder de zitting of inbusschroeven.

Dan de 3D-armleggers. Deze armleggers zijn niet alleen in hoogte en breedte verstelbaar, maar ook in de diepte. Dat wil zeggen dat het opdekje waar de arm op rust naar voren en achteren te verschuiven is. Veelal door middel van een rastermechanisme (klik, klik, klik).

Als klap op de vuurpijl hebben we de 4D-armlegger. Deze armsteunen zijn net als de 3D-armleggers in de hoogte, breedte en diepte verstelbaar, maar hebben een bovenmatig geniale extra en wel deze: de opdekjes zijn ook in de breedte verstelbaar en bovendien zijn ze verschuifbaar van voren naar achteren èn roteerbaar. Kortom deze armsteunen volgen je overal, in de ideale positie. Ben je breed, dan kun je de armsteunen enorm ver naar buiten verstellen; ben je slank, dan kun je de armsteunen zelfs tot een minimale breedte van slechts 33 cm tussenruimte verstellen! (Veelal voldoen de stoelen die van deze 4D-armleggers zijn voorzien aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR-1813. Hier komen wij in een afzonderlijk blog op terug).

Welke bureaustoelen zijn uitgevoerd met die supercomfortabele 3D- en 4D-armsteunen? In onze webshop vindt u die terug door in het zoekvenster de code ‘3D-armleggers’ of ‘4D-armleggers’ in te toetsen. U kunt uiteraard ook naar onze Keuzehulp pagina surfen.

Wilt u het verschil tussen een standaard bureaustoel en een goede ergonomische bureaustoel met 4D-verstelbare armsteunen zelf ervaren? U kunt vrijblijvend een bureaustoel Berlijn, model 2402 Comfort-Line een week op proef proberen. Kom in actie en vraag een proefstoel aan!

Wij zien uw aanvraagformulier met belangstelling tegemoet.

John Klinkhamer