Bewegen op de werkplek, hoe doe je dat?

Kantoorlieden, opgelet! Bureaustoelen zijn leuk en aardig, maar de verleiding bestaat om er de hele dag op te bivakkeren en louter de benenwagen in te zetten om koffie te gaan halen. En dat schijnt desastreus te zijn voor onze gezondheid. Tijd om op te staan!

Een zittend leven is nog dodelijker dan roken, volgens grootschalig onderzoek van de Universiteit van Laval (Canada). Waarom? Omdat langdurige inactiviteit onze spieren en gewrichten belast, ons dikker en depressiever maakt, funest is voor onze conditie en ons leven bekort. Bovendien is een zittend leven een voedingsbodem voor chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Hoe kunnen we deze rampzalige scenario’s voorkomen?

Allereerst is het van belang om de noodzaak van bewegen in te zien. Fysieke activiteit heeft nogal wat voordelen. Bepaalde stoffen in de hersenen worden op deze manier aangemaakt, waardoor we ons beter gemutst voelen. Dat is op zijn beurt ook weer goed voor de concentratie waardoor we beter werk kunnen leveren. En bewegen zorgt voor een gezond, sterk en slank lichaam waardoor bepaalde flirtacties beter tot hun recht komen. Nooit weg natuurlijk. Elke dag minstens twintig minuten bewegen is het devies. Een beetje buiten adem raken is daarbij noodzakelijk, omdat op deze manier de conditie wordt verbeterd.

Maar zo af en toe sporten is niet genoeg. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om langdurige zitsessies achter de computer te voorkomen. Dan gaat het lichaam namelijk in de zogenaamde ‘shut down-mode’ en dat is eigenlijk voorbehouden aan de slaap. Dus: elk half uur dat u hard aan het werk bent (of youtubefilmpjes aan het kijken bent), sta even op en maak een wandelingetje rond de kantoortuin. Doe eens jofel en biedt al uw zittende (ongezonde) collega’s koffie aan. Maak daarbij zoveel mogelijk omwegen. Per half uur stilzitten is vijf minuten bewegen genoeg om uw leven met vijf jaar te verlengen, aldus onderzoekers van Cambridge University.

Er zijn nog andere manieren om meer beweegmomenten in uw dag te plannen. Neem nooit meer de lift, maar ren zo snel mogelijk de trap op (tip: luister tegelijkertijd naar de soundtrack van Rocky op uw Ipod). Laat ook de brommer of de auto thuis, maar pak de fiets. Of de skateboard uiteraard. En als u eenmaal op de zaak bent: waarom niet af en toe een enkele situp of een aantal pushups? Uw populariteit zal explosief stijgen met zulk voorbeeldig gedrag. Stuur geen mails meer, maar loop even naar uw collega toe als u een kostenplaatje wilt terugkoppelen (of een grapje wil vertellen). Ga op een andere verdieping naar het toilet. Zet de waterkan net buiten handbereik. Allemaal kleine dingen die u meer doen bewegen. Een andere manier is om uw bureaustoel zelf als fitnesscentrum te zien. Kijk maar eens hier!

Kortom: “kom uit die stoel!” Laat de chef dit nieuwe motto in vergulden letters op de kantoormuur prijken en strijk de eer op door vrijblijvend een proefmodel van swopper aan te vragen!