Wist je dat een werkplek aan normen moet voldoen?

Eisen-en-normen-waaraan-een-werkplek-moet-voldoen

In Nederland heeft iedereen recht op een veilige en gezonde werkplek. Slechte werkomstandigheden kunnen leiden tot gezondheidsklachten en ongevallen.

Om deze reden heeft de overheid werkplaatsnormen opgesteld in het Arbobesluit die ervoor moeten zorgen dat werkgevers voldoen aan de juiste werkplek.
De inrichting van een kantoorwerkplek dient aan de volgende normen te voldoen:

  • Minimaal 4 m² per werknemer;
  • 1 m² voor een plat beeldscherm;
  • 2 m² voor een ander beeldscherm;
  • Minimaal 1 m² om te lezen en schrijven;
  • Minimaal 1 m² voor het uitleggen van tekeningen;
  • 1 m² voor een vrijstaande of mobiele ladekast;
  • Voor een vergaderruimte geldt minimaal 2 m² per persoon.

Artikel 3.19 van het Arbobesluit stelt het volgende voor afmetingen van kantoorwerkplekken:

  • De afmetingen en de luchtverhouding van de werkplek zijn zodanig dat de werknemer zonder gevaar voor de veiligheid, de gezondheid of het welzijn zijn arbeid kan verrichten en hierbij over voldoende bewegingsruimte beschikt;
  • Indien in verband met de aard van de arbeid niet aan voldoende bewegingsvrijheid kan worden voldaan, dient er in de nabijheid een andere open of besloten ruimte beschikbaar te zijn met voldoende bewegingsvrijheid.

Daarnaast zijn er diverse aandachtspunten bij het bepalen van een kantoorwerkplek. Zo dient het kantoormeubilair ergonomisch verantwoord te zijn. Dit wil zeggen dat kantoormeubilair goed moet zijn zijn afgestemd op het werk en de mensen die er gebruik van maken. Zo dient een ergonomische bureaustoel qua afmetingen aan te sluiten bij de persoon en moet er bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn voor voeten en benen.

NPR-1813 bureaustoelen

NPR-1813 bureaustoelen zijn ideaal om als werkgever te voldoen aan ergonomisch verantwoorde bureaustoelen. De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR-1813 geeft aanwijzingen voor een verantwoorde kantoorinrichting voor Nederlanders. De Nederlandse richtlijn is afgeleid van de Europese norm EN-NEN-1335 voor bureaustoelen en is voornamelijk gericht op de grote variëteit aan lichaamsmaten van de Nederlandse bevolking. Doordat de Europese norm niet de afwijkende lengtematen van lange, smalle Nederlanders dekt, zijn NPR-1813 bureaustoelen ideaal voor Nederlanders. De NPR-1813 bureaustoelen zijn door hun verstelmogelijkheden geschikt voor ongeveer 95% van de Nederlandse beroepsbevolking. Hierdoor kunnen zowel kleine als lange mensen dezelfde bureaustoel gebruiken, handig!

Alle bureaustoelen van bureaustoel.nl zijn ARBO gekeurd en voldoen aan de Nederlandse Ergonomie Norm. Bureaustoel.nl heeft een groot assortiment en geeft u graag advies over de juiste bureaustoel. Wilt u een bureaustoel op proef proberen? Vraag dan vrijblijvend een proefstoel aan.