Minder zitten, meer bewegen om fit en gezond te blijven!
Het klinkt misschien gek uit de mond van een internet-ondernemer in bureaustoelen, maar ik raad je dringend aan om meer te bewegen en minder te zitten.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat je 60% meer kans maakt om eerder te overlijden als je meer dan 10 uur per dag zittend doorbrengt.
Tel maar eens op hoeveel uur je achter de PC doorbrengt, aan de vergadertafel of in de auto. Ook de zituren in je vrije tijd tellen mee: op de bank, in het theater, de bioscoop of het voetbalstadion. Het slechte nieuws is dat zelfs de veel geroemde 30 minuten ‘bewegen’ per dag het nadelige effect op je gezondheid niet compenseren. Er resteren dagelijks immers nog 15,5 uren waarvan het grootste deel zittend wordt doorgebracht.
Je doet er dus goed aan niet teveel tijd door te brengen op je bureaustoel.
Ga bewegen!
Sta regelmatig op en loop wat rond. En misschien moet je toch eens overwegen om staande te vergaderen. In Australië lijken zit-stabureaus zelfs een trend te worden.
Los van het aantal zituren, is het van belang om niet alleen een goede bureaustoel aan te schaffen maar ook om verstandig gebruik te maken van de instelmogelijkheden van je stoel. Een goede bureaustoel zit alleen goed als deze optimaal is ingesteld. Je kunt daarmee klachten in nek, schouders of rug voorkomen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor jezelf maar ook voor je werknemers!
Helaas zie ik maar al te vaak dat de bezitter niet of slecht op de hoogte is van de verstelmogelijkheden die zijn bureaustoel biedt. Vergelijkbaar met de door de fabrikant ingestelde ringtone die veel bezitters van mobiele telefoons ongewijzigd laten. Neem dus kennis van de bij de stoel geleverde gebruiksaanwijzing.
Hoe stel je je bureaustoel optimaal in?
1. Neem plaats op je bureaustoel en stel de zithoogte zodanig in dat je knieën een hoek van 90 graden maken. Indien de stoel een schuifzitting heeft, dan kun je de zitting aanpassen aan de lengte van je bovenbenen. Blijf daarbij wel goed op de zitting zitten. Laat je knieholten enigszins vrij; dat voorkomt afgeknelde bloedvaten.
2. Vervolgens pas je de hoogte van de verstelbare armsteunen aan tot je armen niet te laag, maar ook niet te hoog steunen. Je houding moet goed en ontspannen aanvoelen. De armsteunen helpen om nekklachten en schouderklachten te voorkomen.
3. De hoogte van de rugleuning is ook belangrijk. De kromming in de rugleuning van de bureaustoel moet goed aansluiten bij de natuurlijke holte van je rug. Indien de rugleuning is voorzien van een verstelbare lendensteun, dan kun je de bolling in de rugleuning aanpassen. Daarmee help je rugklachten voorkomen.
Mijn advies:
Blijf in beweging! Wissel je zithouding regelmatig af en pas de positie van je bureaustoel daarop aan.
John Klinkhamer