Rugklachten: beter voorkomen dan genezen!

Ooit meegemaakt? Je komt thuis na een dag kantoorarbeid en in de loop van de avond krijg je steeds meer last van je rug. Pijnlijk, maar morgen zal het wel weer over zijn…

Na een paar dagen zijn de klachten echter alleen maar verergerd. Voortaan wat minder wild ravotten met de kinderen of wat minder fanatiek erin bij het potje voetbal? Je zou het niet denken, maar veel van dit soort klachten worden eerder veroorzaakt door een verkeerde zithouding tijdens je werk.

Er zijn genoeg tips om rugklachten te voorkomen, maar de belangrijkste is toch wel: kies een goede bureaustoel!

Actief zitten
Bewegen is belangrijk om gezond te blijven, maar helpt ook om rugklachten te voorkomen. Op het eerste gezicht lijkenzitten en bewegen niet samen te gaan. Toch bestaat er zoiets als “actief zitten”. Dat betekent natuurlijk niet dat je continuop-en-neer en heen-en-weer moet wiebelen op je bureaustoel. Bij actief zitten gaat het erom dat je ontspannen zit en een wisselende houding aanneemt. Het zitoppervlak wordt daardoor gedestabiliseerd, waarna het lichaam zichzelf weer in evenwicht brengt.  Dat is beter voor je rug dan geforceerd in één en dezelfde houding achter de computer te zitten, ook al zit je in de volgens deskundigen ‘juiste’ zithouding.

Gezonde bureaustoelen
Een ergonomische bureaustoel is dè ideale stoel voor actief zitten. Je kunt zo’n stoel naar eigen wens instellen (of de stoel doet dat voor jou!). De ergonomische stoel past zich dus aan jou aan en niet andersom! Dat is erg belangrijk, want de bureaustoel biedt op deze manier de juiste ondersteuning voor je lichaam en helpt zo rugklachten voorkomen.

Een ergonomische bureaustoel maakt het mogelijk om zelf ‘achter de knoppen te zitten’ en de stoel volledig naar eigen inzicht optimaal in te stellen. Een voorbeeld van zo’n kantoorstoel is het model Berlijn van de Nederlandse fabrikant Bèta.

Voor wie dat allemaal te ingewikkeld vindt, is de World Chair een ideale oplossing. Er zijn geen hendels en knoppen. De bureaustoel neemt vanzelf de voor jou ideale zitpositie in!

Een heel andere aanpak om gezond en dynamisch op de werkplek te zitten is de swopper. Dankzij de actieve en wisselende zithoudingen blijf je in beweging en versterk je je rug. Je zou denken dat deze dynamische stoel minder lekker zit omdat er geen arm- of rugleuningen zijn. Maar de swopper zit verrassend goed  en bovendien ga je als vanzelf actief zitten!

Neem de proef op de som!
Nog niet helemaal overtuigd dat een goede bureaustoel het verschil maakt? Staan jouw wensen op gespannen voet met het budget? Vraag dan een gratis proefplaatsing aan van een ergonomische bureaustoel of swopper en ontdek zelf dat een actieve zithouding ook echt ten goede komt aan je gezondheid! Dat is ons heel wat waard!