Ik swop, jij swopt, wij swoppen

Ik weet nog dat ik de eerste keer een plaatje van een swopper zag op internet. Dat oogde wel apart, vond ik. Maar op dat moment voldeed mijn bureaustoel nog prima, dus het bleef bij deze kennismaking. Totdat ik last van lage rugpijn begon te krijgen. A-specifiek, zo bleek uit een uitvoerige test bestaande uit vragen en oefeningen.

Bij nader inzien bleek mijn bureaustoel de schuldige. Een paar jaar geleden gekocht als goedkope aanbieding bij een plaatselijke kantoorhandel. De aansluiting tussen gasveer en zitting was niet meer stabiel, zodat de stoel licht naar één kant helde.

Mijn zoektocht op internet
Zoals veel moderne consumenten startte ik een zoektocht op internet naar een nieuwe, deugdelijke bureaustoel. Bij die zoektocht stuitte ik opnieuw op de swopper. De beschrijving maakte me extra nieuwsgierig. “Op traditionele bureaustoelen moet uw lichaam zich over het algemeen aan de stoel aanpassen. De meermaals onderscheiden actieve zitkruk swopper maakt hier een einde aan. Dankzij de unieke driedimensionale beweeglijkheid past hij zich aan u aan – en niet omgekeerd”. Wellicht zou dit wel een goede keuze kunnen zijn, mede omdat de stoel je dwingt om met rechte rug te zitten. Goedkoop is de Swopper echter niet, maar het idee van proefplaatsing met recht op retour trok me over de streep.

Ik koos voor de Classic-uitvoering in antraciet, met wielen en met een microvezel zitting in de kleur zwart. De stoel is ook leverbaar in fraaie kleuren, zoals Koningblauw en Ferraro rood. Leuk om een wat kleurloze werkkamer op te fleuren, maar bij de vele bordeauxrode elementen op mijn bureau komt zwart beter uit.

Zelf monteren bleek een fluitje van een cent
Als de stoel na een paar dagen geleverd wordt, vraag ik me wel af of de montage geen associaties oproept met de moeizame exercitie die de artikelen van een grote Zweedse meubelgigant vaak vragen. Maar “montage” is een fluitje van een cent. Wieltjes en  gasveer inklikken, zitting erop en met een hendel onder de zitting zo instellen dat je onderbenen een hoek van net iets meer dan 90 graden maken met je bovenbenen. Klaar voor de eerste zit!

Het verschil tussen swopper en een traditionele bureaustoel
De Swopper zit eigenlijk meteen heel vertrouwd. De zitting is stevig, niet te hard en niet te zacht. En het idee dat de stoel zomaar naar achter zou kunnen rollen, blijkt totaal ongegrond. De stoel rolt pas als je enigszins opwipt en met je benen afzet. En dan rolt-ie als een tierelier. Makkelijk als je even iets wilt pakken dat net buiten je bereik ligt. Wat wel meteen opvalt is dat mijn bureau eigenlijk wat hoger zou moeten zijn om mee te doen aan de ideale werkhouding. Maar dat heeft ook te maken met mijn lengte (192 cm). Ik zal mijn zoon, die timmerman is, vragen een paar nette blokken te maken voor onder de poten. Voorlopig los ik het probleem op door mijn monitor wat te kantelen, zodat ik mooi ontspannen rechtop zit!

swoppen, hoe doe je dat?
In de gebruiksaanwijzing bij de swopper wordt gesteld dat je geleidelijk het aantal gebruiksuren van je stoel moet opvoeren. De spieren van bekken en rug moeten zich instellen op de nieuwe houding. Dat had ik zelf ook al ervaren. Na ongeveer een half uur, krijg ik behoefte om even op te staan. Dat gevoel verdwijnt direkt als je weer rechtop staat. Er is zeker geen sprake van een verkrampt gevoel dat nog een tijdlang aanhoudt. Grappig genoeg sluit dat precies aan bij de vele adviezen over gezond werken in een kantooromgeving: blijf niet te lang in eenzelfde houding zitten! Ik kan nog niet zeggen of ik op den duur wat meer uithoudingsvermogen zal kweken, maar eigenlijk bevalt dit ritme mij wel. Ik zal in de toekomst zitten en staan/lopen veel bewuster afwisselen.

Het laatste pluspunt dat ik nog wil vermelden is dat de Swopper gemakkelijk onder het bureau gerold kan worden bij het verlaten van mijn werkkamer. “Opgeruimd staat netjes!”

Opmerking bureaustoel.nl
Wilt u een swopper op proef proberen? Vraag dan vrijblijven een proefplaatsing aan.