Kent u de gezondheidsrisico’s van sedentair gedrag?

Het komt steeds vaker in de media: sedentair gedrag (activiteiten waarbij het energieverbruik niet boven het rustmetabolisme uitkomt) en de bijkomende gezondheidsrisico’s. Langdurig zitten heeft als gevolg dat het lichaam een laag niveau van energieverbruik heeft dat eigenlijk niet boven het rustmetabolisme uitkomt. Helaas brengt dat extra gezondheidsrisico’s met zich mee.

Onderzoek
Uit onderzoek van RIVM, VeiligheidNL en CBS is gebleken dat Nederlanders te veel uren op een dag zitten. Gemiddeld zitten Nederlanders zo’n 8,7 uur per dag op bijvoorbeeld een fauteuil, bank of bureaustoel. Jongeren met een leeftijd tussen de 12 en 20 jaar zitten zelfs gemiddeld 10,4 uur per dag. Tel daar nog maar de uren bij dat men slaapt en dus ook in ruststand op bed ligt. Echter blijkt dat Nederlanders minder lang zitten in het weekend dan doordeweeks. Het lijkt erop dat Nederlanders vooral vanwege het werk of opleiding veel zitten op een bureaustoel. Hoger opgeleiden zitten doordeweeks namelijk gemiddeld maar liefst 10,1 uur per dag.

Gezondheidsrisico’s
De gezondheidsrisico’s die gebonden zijn aan langdurig sedentair gedrag zijn niet mis. Veel zitten kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en zelfs vervroegde sterfte. Helaas zijn die gezondheidsrisico’s niet weg als men daarnaast wel voldoende sport of beweegt. Gebrek aan bewegen is vaak ook de oorzaak van rugpijn en andere pijnklachten in het lichaam. Echter maakt vooral een zittend beroep het nog erg lastig om het te veel zitten op een bureaustoel te vermijden. Hoe kunnen de effecten van dit probleem dan toch geminimaliseerd worden?

Gezonde bureaustoel
Deze bevindingen laten zien hoe belangrijk de functie van een bureaustoel is. Op traditionele bureaustoelen moet het lichaam zich aanpassen aan de stoel, maar er zijn gelukkig ook speciaal ontwikkelde bureaustoelen die de activiteit van het lichaam bevorderen, zonder dat dit slecht is voor het lichaam. Een actieve zitkruk die meerdere keren is onderscheiden is de swopper. De swopper heeft een driedimensionale beweeglijkheid waarmee het zich aan uw lichaam en bewegingen aanpast. Onmisbaar als het gaat om uw gezondheid, vooral wanneer u een zittend beroep heeft. Er zijn verschillende uitvoeringen van de swopper dus het is mogelijk om er een uit te kiezen die ook echt goed bij u past. Naast de swopper zijn er ook voldoende andere bureaustoelen die goed zijn voor de activiteit van uw lichaam.

Productiviteit
Naast het feit dat een goede bureaustoel goed is voor de gezondheid, bevordert een ergonomische bureaustoel ook de productiviteit. Wanneer men in de juiste houding kan werken, ervaart het lichaam meer comfort en wordt het lichaam minder belast dan wanneer het lichaam in een verkrampte houding zit. Op de korte termijn kan men daardoor pijnklachten ervaren, maar vooral op de langere termijn kan het de productiviteit en gezondheid van een werknemer flink laten afnemen. Ergonomie zorgt ervoor dat de gezondheid, het comfort en de veiligheid gewaarborgd worden. Overweegt u de aanschaf van een nieuwe bureaustoel, kijk dan altijd goed naar de kwaliteit en de verstelmogelijkheden van de stoel waar u al die uren op gaat zitten en maak een weloverwogen keuze.

Heeft u hulp nodig bij uw keuze voor de juiste bureaustoel?  Bureaustoel.nl heeft een groot assortiment aan gezonde bureaustoelen en geeft u graag advies over de juiste bureaustoel die past bij uw lichaam. Wilt u een bureaustoel op proef proberen?  Vraag dan vrijblijvend een proefstoel aan.