Wat doet te veel zitten met je lichaam?

Wat doet te veel zitten met je lichaam?

Velen onder ons hebben een baan waarbij we op een dag heel wat uren doorbrengen op onze bureaustoel. Vervolgens stappen we dan in de auto om thuis weer plaats te nemen achter de keukentafel voor het avondeten. Wellicht werkt u in de avond nog even door aan een belangrijk project. U leest het al: we brengen heel veel uren zittend door. Maar wat doet dat nu met ons lichaam en hoe kunnen we lang zitten tegengaan? Wij vertellen u hier graag meer over.

Zitten is nadelig voor uw gezondheid

Zit u langer dan acht uur per dag? Dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Er kunnen klachten als nekklachten en rugpijn ontstaan, maar ook chronische problemen zoals diabetes, gewichtstoename, een verhoogde cholesterol en eventuele slapeloosheid. Al deze problemen wilt u uiteraard voorkomen.

Uw spieren bepalen hoe goed insuline in het lichaam werkt. Beweegt u veel, dan werkt uw insuline goed. Wanneer u weinig beweegt dan heeft dit als gevolg dat suiker minder goed in het bloed wordt opgenomen. Ga daarom bijvoorbeeld wat vaker een kopje koffie halen voor je collega’s, dan zijn uw spieren weer goed in beweging.

Lang zitten tegengaan? Dat kan!

Wat kunt u doen om lang zitten tegen te gaan? Schaf bijvoorbeeld een professionele bureaustoel aan. Als u dan toch heel wat uren zittend doorbrengt, zorg dan ook voor dynamisch meubilair. Hierbij kunt u denken aan een swopper of wiebelkruk. De swopper maakt veranderingen in uw lichaamshouding in alle richtingen mogelijk, en dat terwijl u zit. Dat is niet alleen goed voor uw bloedsomloop en spieren, maar ook voor uw rug, nek en de hersenen.

Oefeningen doen aan een bureau, kan dat? Jazeker! Dit zijn simpele oefeningen waarbij u uw hoofd naar uw schouders brengt. Voer dit minimaal 20 seconden, enkele keren per dag, per kant uit. U kunt zelfs op uw computer instellen dat er na een bepaalde periode oefeningen in beeld komen die u op dat moment kan uitvoeren als korte pauze. Dat is handig!

Werkt u op de eerste of tweede verdieping en gaat u wel eens naar buiten om te roken of om tijdens de lunch een ommetje te maken? Neem dan wat vaker de trap en niet de lift. Klinkt logisch, maar we nemen uit gemak vaak liever de lift. Kies op deze momenten eens een keer voor de trap en u heeft uw beweging weer gehad! U kunt ook altijd met enkele collega’s gezellig een wandeling maken tijdens de lunch.

Wilt u uw zitgedrag op kantoor verbeteren? Neem dan deze tips ten harte. Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste bureaustoel voor op uw werkplek? Bureaustoel.nl helpt u graag verder. Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 (0) 73 850 56 01.